Da li je ekcem kod dece uobičajena pojava, kako do njega dolazi i kako se leči? Saznajte sve o ovom hroničnom zapaljenju kože i kako se izboriti sa njim.

Pre nego što pojasnimo načine na koje se može tretirati uporan ekcem kod dece, da prođemo kroz osnove same promene na koži izazvane ovim stanjem.

Šta je ekcem i kako izgleda?

Ekcem je stanje, tačnije hronično zapaljenje kože koje rezultira osetljivom, iritiranom, crvenom, suvom kožom koja je sklona svrabu i peckanju. Ovom stanju su podložne mnoge bebe, deca, pa i tinejdžeri i odrasle osobe. Deca mlađa od godinu dana obično ekcem dobijaju u predelu obraza i čela, u pregibima oko unutrašnje strane laktova i kolena, kao i u predelu stomaka. Iako zvuči, deluje i izgleda slično, ekcem nije što i atopijski dermatitis, jedan od najčešćih tipova ekcema, o kojem ćemo u narednim objavama takođe pisati.

Važno je istaći da postoji nekoliko vrsta/tipova ekcema i obzirom na to se može razlikovati adekvatan terapijski pristup. Tipovi ekcema su:

 • dihidrotični dermatitis,
 • atopijski dermatitis,
 • seboreični dermatitis,
 • kontaktni dermatitis,
 • dermatitis herpetiformis,
 • stasis dermatitis,
 • numularni dermatitis,
 • neurodermatitis,
 • perioral dermatitis.

Simptomi ekcema kod dece

Brojna istraživanja su pokazala da je kod 90% odraslih ljudi sa ekcemom, ovo upalno stanje nastalo pre pete godine, kao i da između 10% i 13% dece mlađe od 18 godina ima neki oblik ekcema. S tim u vezi, važno je znati i prepoznati simptome, kako bi se reagovalo na vreme i pristupilo adekvatnom tretiranju.

Deca koja imaju ekcem razvijaju suve pečate na koži, koji su bledo ili jače crvene boje, perutaju se, svrbe, ponekad i peckaju. Ako se ti pečati diraju i češu, može doći do ljuštenja kože, plikova, iritacije, pa i infekcije, zbog čega je izuzetno važno pogođena mesta ne dirati, već po pregledu kod dermatologa, ta mesta tretirati na preporučeni način. Česti simptomi su kao što smo ranije naveli su:

 • pečati u predelu lica (na obrazima, po vratu)
 • promene u pregibu ruku i nogu (zglobovi ruku, kolena, stopala)
 • promene u predelu stomaka.

Koža sa ekcemom postaje hrapava i tamnije boje. Ako primetite ove i slične promene na koži, ne tretirajte ih sami, već obavezno se javite vašem pedijatru koji će vas uputiti u dalje korake i načine tretiranja ekcema.

Kod beba se ekcem obično javlja na licu: na obrazima, čelu i oko usta, nekad i u predelu stomaka; dok se kod starije dece javlja u pregibu lakta, unutrašnjoj strani kolena, na vratu i oko očiju.

Zašto se javlja ekcem?

Tačan razlog za pojavu ekcema kod beba i dece nije poznat, mada se smatra da je često u pitanju kombinacija genetskih faktora (porodična istorija alergija i astme), stanja imunog sistema, kao i spoljnih faktora. Smanjeno prisustvo dobrih bakterija u crevima može igrati ključnu ulogu u razvoju ekcema, jer može povećati prisustvo loših bakterija i toksina u digestivnom traktu, što opet doprinosi smanjenom imunitetu na nivou creva. U kombinaciji sa gore navedenim faktorima, poremećaj mikrobioma creva (disbioza) doprinosi pojavi ekcema.

Treba napomenuti da i pojedine supstance i stanja umeju da iziritiraju kožu i doprinesu pojavi ekcema. Iritacije poput određenih sapuna, deterdženata i, uopšte, kozmetike; materijali poput vune, zatim preterano znojenje, niska vlažnost vazduha, pa i stres, mogu doprineti pojavi ekcema. Alergeni poput buđi, grinja, polena ili hrane takođe.

Nije retkost da bebe i mlađa deca koja imaju ekcem budu nervozna, naročito u večernjim časovima i noću. Plačljiva su i razdražljiva, jer ne umeju da iskažu šta je to što im smeta, niti da se sa tim što im smeta izbore. Zato je uz adekvatnu terapiju ili kombinovanu terapiju, potrebno dosta razumevanja, strpljenja i ljubavi kako bi se simptomi ublažili i nestali, a to može potrajati i nekoliko nedelja.

Kako se leči ekcem kod dece i beba?

Prvo i osnovno je postavljanje tačne dijagnoze, zbog čega je važno pratiti sve promene kako bi se dale što potpunije informacije. Informacije o dečijem prethodnom zdravlju i porodične istorije bolesti su važni tragovi neophodni za uspostavljanje tačne dijagnoze. Na osnovu svega toga, lekar utvrđuje tip ekcema i preporučuje terapiju koja se može sastojati od nekoliko koraka: da se izbegavaju uzročnici pojave ekcema (uzročnici iritacije i alergeni), preko korišćenja adekvatnih preparata i kupki, i na kraju primenu lekova (antihistaminici, kreme na bazi kortikosteroida…) koji se moraju koristiti uz strogu kontrolu lekara.

Neke od preporuka za lečenje i ublažavanje ekcema kod dece uključuju izbegavanje dugih toplih kupki, trljanje bebine kože sunđerom ili peškirom, korišćenje hidrantnih krema koje ne iritiraju, oblačenje u pamučnu odeću, korišćenje hladnih obloga na mestima na kojima se javlja ekcem. Kada su u pitanju bebe, nije loše koristiti pamučne rukavice noću, kako se u snu ne bi češala, rizikujući dalju iritaciju ili povređivanje kože pogođene ekcemom. Ono što je važno jeste da budete uporni i istrajni u primeni preporuka i tretmana, jer jedino tako ćete doprineti da se simptomi ublaže i neprijatnosti nestanu.

Jedan od načina borbe sa ekcemom je i primena Salapon tableta, za koje se pokazalo da blagotvorno utiču na intestinalnu disbiozu i ekcem, a samim tim i na atopijski dermatitis. Za uspešnu kontrolu simptoma preporučije se terapija od 21-og dana.

Preporuke za prevenciju i negu dečije kože sa ekcemom

Sledeće preporuke namenjene su kako deci tako i odraslima:

– Ne koristite garderobu od sintetike ili vune, već se opredelite za čist pamuk ili mešavinu prirodnih tkanina.

– Sapun takođe ne koristite, već se odlučite za uljane kupke.

– Jaki deterdženti i omekšivači za veš su poznati po tome da iritiraju osetljivu kožu, te je preporuka da ih zamenite onima sa blažom formulom.

– Izbegavati nagle temperaturne promene

– Izbegavati hranu koja je poznata po tome da izaziva alergije: jaja, kravlje mleko, žitarice, kikiriki… a sve u dogovoru sa nadležnim lekarom.